lunes, 28 de abril de 2014

PER QUÈ UNA CARRERA DE LA DONA?


            Diumenge 4 tindrà lloc a la nostra ciutat la celebració de la Carrera de la Dona, segona edició d'una festa esportiva amb protagonisme totalment femení ja que la participació està oberta sols a dones majors de 10 anys. Tot i que l'atletisme és un esport amb escassa desigualtat de gènere, 1'6 homes per cada dona federada, existix una marcada diferència entre la participació d'homes i dones en competicions esportives reglades que la convocatòria d'esdeveniments d'aquest tipus pretén corregir. Esta desigualtat revela l'existència de condicionants socials i personals que afecten de forma distinta ambdós sexes, segons l'article de A. Salguero i P. Martos de la Universitat de Granada “Desigualtat de gènere en competicions populars de fons” publicat en Apunts, Educació Física i Esport (2011) del qual s'utilitza informació en el present escrit. 

            La motivació cap a la pràctica esportiva en la població femenina encara es veu influïda per la “persistència de mites com que l'esport masculinitza, és perillós per a la salut o que les dones no tenen capacitats”. A més segueix viva la creença que la competició és cosa d'homes i que de la casa, la dona n'és l'ama. En aquest sentit, els mitjans de comunicació i la publicitat no ajuden precisament a superar-la. Sols cal mirar per la televisió la secció d'esports dels informatius i comprovar que el perfil de l'esportista és la d'un home, futbolista, portuguès amb els cabells engominats i que l'única dona que hi apareix, és la presentadora. Als catàlegs i espots publicitaris amb motiu de les campanyes de venda de joguets, les pàgines dedicades a jocs d'aventura i esports van dedicades als xics, mentre que per a les xiques queden reservades les de color rosa, totes elles amb activitats relacionades amb les tasques de la llar i la maternitat.  

            La carrera de fons és una activitat accessible ja que per a la seua pràctica es necessita un material bàsic senzill (les sabatilles), no precisa infraestructures específiques i es pot realitzar de forma individual. Existeixen però, diferències biològiques entre sexes i el tracte discriminatori que hem nomenat abans,  que fan que la dona no l'elegisca com a activitat física. Això sense comptar les dificultats i el tracte sexista i despectiu que uns i altres troben en l'elecció d'activitats físiques que es consideren típiques de l'altre gènere.

            Les principals raons que mouen a les dones a competir en proves de fons, són el plaer per la pràctica esportiva, considerar-ho una activitat saludable, divertida, el gust per la competició, l'alta despesa energètica requerida i motius estètics. Però la disponibilitat de temps lliure limita en les dones l'elecció d'aquelles que tenen caràcter competitiu. La formació d'una família i l'arribada dels fills suposa per a la dona, l'abandó de la pràctica atlètica (Sampedro; 2005), circumstància que no té la mateixa repercussió en els homes. Això provoca que la presència de la dona siga minoritària en les competicions atlètiques populars de fons: menys del 10% en mitja marató i al voltant del 6% en la marató. La Volta a Peu a Sueca de 2011 comptà amb 129 participants femenines en la prova absoluta, sols un 15% del total.
 
            Les Carreres de la Dona pretenen afavorir i possibilitar la participació femenina en competicions atlètiques minimitzant les conseqüències provocades pels condicionants biològics i socials que s'han esmentat. Elles prefereixen competir en distàncies curtes i en proves amb un clar component festiu o multitudinari, sense estrès ni ansietats. Diumenge 4 de maig seran les protagonistes a Sueca, en una de 6 quilòmetres amb ambient festiu, relaxat i multitudinari, com els agrada.

No hay comentarios:

Publicar un comentario